ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ


Ο λόγος του Μακρυγιάννη παρουσιάζεται από τον Θανάση Σαράντο σε θεατρική μορφή, με συνοδεία νέυ, ταμπουρά και λαούτου ζωντανά επί σκηνής.

Η παράσταση «Απομνημονεύματα» παρουσιάστηκε ως μετάκληση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2017 - με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Στρατηγού Μακρυγιάννη- με μεγάλη επιτυχία (sold out) και με το κοινό να υποδέχεται την παράσταση με θέρμη. Με επιτυχία παρουσιάστηκε επίσης στην Αθήνα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Βαφείο), την Πάτρα (Δημοτικό Θέατρο, Λιθογραφείο), τη Λάρισα (Θεσσαλικό θέατρο), τη Σαντορίνη, αλλά και τη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος.

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.

Η δραματουργική επεξεργασία-θεατρική προσαρμογή του κειμένου του Στρατηγού Μακρυγιάννη από τον Θανάση Σαράντο κυκλοφορεί σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική. Η έκδοση περιλαμβάνει απόσπασμα από τον πρόλογο της δεύτερης έκδοσης [1945] των «Απομνημονευμάτων» του Γιάννη Βλαχογιάννη καθώς και δοκίμιο του Γιώργου Σεφέρη.


makrygiannis-10
makrygiannis-14
makrygiannis-19
makrygiannis-03