ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΧΟΡΕΥΩ | ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ Ονομαστική Τιμή Εκδότη: Original price was: 8,48€.
Τιμή Αγοράς: Η τρέχουσα τιμή είναι: 7,63€.
Back to products
11-lawrence-550x750
D. H. LAWRENCE | EIKOΣΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ονομαστική Τιμή Εκδότη: Original price was: 8,48€.
Τιμή Αγοράς: Η τρέχουσα τιμή είναι: 7,63€.
-10%

ΤΟ ΑΝΤΙΑΓΓΕΛΜΑ, ΤΟ LAGER, ΚΑΙ Η ΣΧΙΣΜΗ | ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Ονομαστική Τιμή Εκδότη: Original price was: 14,80€.
Τιμή Αγοράς: Η τρέχουσα τιμή είναι: 13,31€.

Εισαγωγή: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου

Περιγραφή

ΤΟ ΑΝΤΙΑΓΓΕΛΜΑ, ΤΟ LAGER, ΚΑΙ Η ΣΧΙΣΜΗ | ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Ο αναγραμματισμός του κόσμου στις αφηγήσεις του Θανάση Τριαρίδη

Στόχος του ανά χείρας βιβλίου της Γαλάτειας Βασιλειάδου είναι να μελετηθεί, μέσα από ένα συγκριτολογικό πρίσμα, η απο-διδακτική, αντικανονιστική πρόθεση στο συγγραφικό έργο του Θανάση Τριαρίδη – μια πρόθεση που εδράζεται στη συστηματική αντιστροφή των ευαγγελικών κειμένων. Τη διαδικασία αυτή η μελετήτρια την ονομάζει αντιάγγελμα, και την αναλύει διεξοδικά, ως μια καινούρια παράμετρο που κομίζει με το έργο του ο Θ. Τριαρίδης στη μάλλον φτωχή «βλάσφημη» λογοτεχνική μας παράδοση.

Ο Θ. Τριαρίδης, κυριευμένος από μια ντοστογεφσκικού τύπου εμμονή με τα ηθικά διλήμματα, δομεί το συγγραφικό του σύμπαν πάνω σε επαναλαμβανόμενους κύκλους ιστορικής βίας, υποκαθιστώντας την απουσία του Θεού με τη λατρεία μιας υπαρξιακής ηθικής. Έτσι, το σύνολο του πνευματικού του έργου μπορεί να εκληφθεί ως μια ιδιότυπη διατριβή περί ηθικής και προσωπικής ευθύνης αναδεικνύοντας τα καίρια θεματικά και ηθικά δίπολα της βίας και της αγάπης ή του καλού και του κακού.
~
«Στο σύμπαν των μυθιστορημάτων του Θ. Τριαρίδη καταργείται η διάκριση μεταξύ καθαρού και ακάθαρτου, όπως και η διάκριση μεταξύ ιερού και βέβηλου. Συνεπώς, όλα μπορούν να λέγονται με το όνομά τους. Ο λόγος γίνεται αντιάγγελμα, δηλαδή ριζική αντιστροφή μιας θρησκευτικής διδαχής που επιβάλλει στον άνθρωπο το αδύνατο: τη στοχοποίηση και την κατάπνιξη της “γκάβλας”. Αντίθετα, οι άνθρωποι που κατοικούν τον κόσμο του Τριαρίδη περιφρονούν τις κλειδαρότρυπες, προτιμούν τα μεγάλα και καλά φωτισμένα πλάνα των ανθρώπων και των τεράτων που αλέθονται στις μυλόπετρες της φύσης και των ρυθμών της, και, αναπόφευκτα, κυριαρχούνται από την γκάβλα και τον χαμό».
[Από την Εισαγωγή της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου.]
Επιπλέον πληροφορίες
Διαστάσεις15 × 23 cm
Φιλολογική ΕπιμέλειαΣωτηρία Αποστολάκη
ΧρονολογίαΜαΐος 2026
Σελίδες124
Shipping & Delivery